Kıranşeyh

Kıranşeyh köyü ekonomisi

Kıranşeyh köyü ekonomisi
Kıranşeyh köyümüzün ekonomik yapısı hakkında genel ekonomik bilgiler

Kıranşeyh Köyü'nde ekonomik hayat:

Kıranşeyh köyümüzün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kuru tarımın hakim olduğu köyümüz topraklarında sulama göletinin (baraj) faaliyete geçmesiyle birlikte bahçelerde sulu tarım yapan köylülerimiz de vardır.

Genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köyümüz son yıllarda ekonomik nedenlerden dolayı çok sayıda fabrikanın olduğu Bilecik’in Bozüyük ilçesine göç vererek bu özelliğini kaybetmiştir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan hane sayısı oldukça azdır.  

Tarım:

Köy halkımız tarımda son yirmi yıla kadar hep ilkel yöntemleri kullanmıştır. Öküz, inek, bazen de eşeklerle tahılı toprağa eken halk hasat mevsiminde de; kağnı ve öküz arabası gibi taşıma araçlarından yararlanmıştır. Harman yerine getirilen ekinleri düvene koşulan; öküz, inek, at ve eşek yardımıyla harmanlarını yaparak tüketime hazır hale getirmişlerdir.
Daha çok buğday, arpa, yulaf, fiy ve nohut gibi tarım ürünlerinin ekimi yapılmaktadır. Behçelerde ise fasulye, domates, biber, marul, mısır ve kabak ekimi yapılır.

Arıcılık:

Arıcılık faaliyetleri, köyde pek fazla gelişmemiştir. Belirli evlerde bu faaliyet karşımıza çıkmakta ise de kovan sayısı oldukça azdır. Ticari faaliyetten çok kendi ihtiyacını gidermeye yönelik olarak arıcılık yapılmaktadır.

Yurtdışı İşçiliği:

Köyde azda olsa yurtdışı işçiliği görülmektedir. Almanya başta olmak üzere Avustralya, Libya, Arabistan, Rusya ve Romanya gibi devletlere işçi gitmiş ve köyün hayat standartları ile gelir seviyesinde gözle görülür iyileşmeler görülmüştür.

Ayrıca, köyümüze yakın olmasına rağmen Seyitömer Linyit İşletmeleri'nde çalışan işçi sayısı yok denecek kadar azdır. Genel olarak Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki fabrikalarda  çalışmaktadırlar. Bir kısım gençlerimizde İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlerde mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır.  

Memur yetiştirme açısından son zamanlarda önemli gelişme göstermeye başlamış olan köyümüzden çeşitli meslek gruplarından memurlar yetişmiştir. Bu meslek gruplarından öğretmenler ilk sırayı almaktadır. Çevre köyler içinde üniversite bitirme ve memur (kamuda çalışan) olma oranı oldukça yüksektir.

1990'lı yıllarda köyümüzün kuzey doğusunda bulunan  iki vadinin birleştiği yerde  başlangıçta sulama amaçlı yapılan baraja; çevre köyler ile  Kütahya, Tavşanlı, Bozüyük, Eskişehir gibi büyük merkezlerden çok sayıda insan piknik yapmak ve balık tutmak için gelmektedir. Baraj köyümüze hem tarım hem de su ürünlerinden balıkçılık alanında önemli katkılar sağlamaktadır. Barajımızda en çok sazan türü balık bulunmaktadır.
Puan Puan Puan Puan Puan
Kıranşeyh Site Yöneticisi
Kıranşeyh isimli üyenin profil resmi

DESTEKLERİMİZ SEPETTE - Kalplerimiz afet bölgesinde