Kıranşeyh

Kıranşeyh köyü yöresel yemekleri

Kıranşeyh köyü yöresel yemekleri
Kıranşeyh köyünde pişirilen lezzetli yöre yemeklerinin tarifleri

Kıranşeyh köyünün yöresel yemekleri;

Yoğurtlu çorba: Derin bir tabağa yoğurt,  1 yumurta, 1 çorba kaşığı un katarak iyice çırparız. Tencere içerisine 1 su bardağı pirinç katıp pişinceye kadar kızartırız. İçerisine yaptığımız harcı katıp karıştırırız. Bir süre kaynattıktan sonra, içerisine salça ve karabiber katıp servise hazır hale getiririz.

Tarhana çorbası: Soğan, yağ ve salça kavrulur. Daha sonra su katılıp kaynatılır. Tarhana bu su içerisine katılıp,  yaklaşık 10 dk. kaynatılır ve servise hazır hale gelir.

Sulu et yemeği: Etleri kemikli olarak küçük küçük doğrarız. Bir tencereye yağ katarak etleri biraz yumuşatırız. İçerisine havuç doğrar biraz kızartırız. Daha sonra içerisine tuz, kırmızı biber, salça atarak bir miktar su ekler ve haşlarız.

Kuru fasulye: Tencerenin içerisine yarım yemek kaşığı koyup eritilir. Daha sonra su ve fasulye taneleri tencerede kaynatılır. Bundan sonra aynca yağ kavrulup fasulyenin içine atılır. 

Mantı: Un yoğrulup yufka şeklinde açılır. Bıçakla kare kare kesilip, uçlan sıkılarak tepsiye konulur. İsteğe bağlı olarak içerisine patates veya kıyma konulabilir. Bunlar fınnda kızartılıp , mercimek de kaynatılıp mantının üzerine dökülür. yaklaşık 5-10 dk. suda kaynatılıp hazır hale
getirilir.

Sulu köfte: 250 gr. Pirincin içerisine 250 gr. Kıyma katılır. Bir yumurtanın beyazına tuz ve baharat katılarak iyice karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra çok az olarak elimize alıp yuvarlarız. Ayrıca bir tencerenin içerisine bir kaşık salça ile suyu kaynatarak, yaptığımız yuvarlak köfteleri içine katarak kaynayıncaya kadar karıştır ve bekleriz.

Biber dolması: Biberler yıkanarak içi ve dışı temizlenir. ılık su ile pirinç yıkanır. Soğan ve domates kıyılır, baharat, yağ, tuz, karabiber varsa kıyma katılır. Bunlar dolmalık biber içerisine doldurulur. Sonra bir tencereye konularak, kısık ateşte 40-45 dk. pişirilir.

Karnı yarık: İlk olarak patatesler soyulur, bir tavanın içerisine yağla birlikte katılır. Kızardıktan sonra kapak açılmadan yumuşaması beklenir. Ayrı bir kaba soğan rendelenir. Soğan kavrulurken içerisine 250 gr. Kıyma ilave edilir. Maydanoz ve baharat da ilave edilerek yarılan patlıcanların içerisine katılır bir tepsiye salça ile ilave edilerek pişirilir.

Puan Puan Puan Puan Puan
Kıranşeyh Site Yöneticisi
Kıranşeyh isimli üyenin profil resmi

DESTEKLERİMİZ SEPETTE - Kalplerimiz afet bölgesinde