Dini Bilgiler
Sübhaneke duası ve anlamı
Sübhaneke Duası ne zaman okunur? Hükmü nedir? Namazlarda Sübhaneke okurken "ve celle senaük" kısmı niçin okunmaz?
Sübhaneke Duası ne zaman okunur? Hükmü nedir?
Her namazın ilk tekbirinden sonra, yatsının ilk sünneti ile ikindinin sünnetinde üçüncü rekata kalkınca “Sübhaneke” duasını okumak sünnettir.
Sübhaneke Duası Arapçası ve Anlamı
Anlamı: “Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür, (şanın yücedir.) Senden başka ilah yoktur.” (1)
Namazlarda Sübhaneke okurken "ve celle senaüke" kısmı niçin okunmaz?
Namazın başında okunan "Sübhaneke" zikri ile ilgili mütevatir veya meşhur hadislerde "ve celle senaüke" ifadesi yer almamaktadır. (2) Bundan dolayı namaz kılan kişi cenaze namazı dışındaki namazlarda bu ifadeyi okumaz. (3)
Cenaze namazı ise ölüye dua olduğu için başka duaların da yapılması mümkün olduğu gibi "Sübhaneke" zikrine “Allah’ım, senin şanın yücedir” anlamındaki "ve celle senauke" ifadesi de eklenebilir. (4) Zira namaz dışında yapılan bazı zikir ve dualarla ilgili rivayetlerde bu ifade yer almaktadır.
İkindi namazının sünneti ile yatsı namazının ilk sünnetinin üçüncü rekatın başında niçin “sübhaneke” duası okunur?
Hanefîlerde öğle ile cuma namazlarının ilk sünnetleri hariç genel olarak nafile namazların her iki rekatı müstakil bir namaz sayıldığı için ilk oturuşlar da son oturuş konumunda olur. Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında "Salli" ve "Barik" duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekatta da "Sübhaneke" okunur. (5)
1- (Ebu Dâvûd, “Salât”, 122)
2- (Ebû Dâvûd, Salât, 122 [775-776]; Tirmizî, Salât, 65 [242-243])
3- (Merğinânî, el-Hidâye, 1/49)
4- (Tahtâvî, Hâşiye, 584; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslâm, 427)
5- (Bilmen, İlmihal, 141-142)
0 Yorum